Azure AD B2C - registratie- en inlogprocedure

Gewijzigd op Di, 16 Jul om 2:39 PM

Inleiding

Het inloggen in Swing zal in het vervolg gebeuren door middel van Azure AD B2C. Deze inlogservice van Microsoft komt in plaats van de inlogfunctionaliteit van Swing. Azure AD B2C wordt wereldwijd gebruikt en biedt een aantal voordelen ten opzichte van de inlogfunctionaliteit van Swing.

1. Generieke manier van inloggen in alle Swing modules;

2. Minder risico op fouten in de authenticatie (dus ook minder risico op datalekken);

3. Beveiliging door two-factor authentication;

4. Presentatieprofielen in Swing zijn gekoppeld aan een account, en niet aan de browser.

Bij de overgang van de huidige inlogfunctionaliteit naar Azure AD B2C moet een en ander geconfigureerd worden door ABF. Beheerders moeten er rekening mee houden dat accounts alleen nog werken als het emailadres waarmee ingelogd wordt via Azure AD B2C ook de Username is van een account. In principe komen Accounts in Swing er zo uit te zien dat de Username, Name en het Mailaddress het emailadres van de betreffende gebruiker bevatten, zie onderstaande screenshot.

Useraccount in Swing met Azure AD B2C

De uitrol van Azure AD B2C vindt niet plaats tijdens de uitrol van de nieuwe Swingrelease. De uitrol gaat gefaseerd plaatsvinden in 2024. Klanten worden geïnformeerd over wanneer de overgang op Azure AD B2C voor hen op de planning staat. Een uiteindelijke overgang gebeurt in overleg met de klant.

Azure AD B2C zal de meest gangbare vorm van inloggen zijn, maar er zijn een aantal alternatieven:

1. De klant heeft een eigen Azure AD B2C omgeving. Inloggen in Swing kan prima gekoppeld worden aan de eigen Azure AD B2C omgeving.

2. De klant heeft een eigen Azure AD omgeving. Het applicatiebeheer van ABF kan dit op verzoek van de klant inrichten.

3. De klant wil de inlogpagina in eigen layout in plaats van de generieke inlogpagina. In principe is punt 1 hierboven dan de meest eenvoudige oplossing. Als dat geen optie blijkt, kan ABF dit inrichten tegen betaling van inrichtingskosten en jaarlijkse onderhoudskosten.

Registratie

Klik op "Nu registreren" op de login pagina.Registratieformulier

Doorloop de stappen van het verificatieproces:

-    voer het e-mail adres in

-    klik op "Verificatiecode verzenden"

De verificatiecode kan worden verstuurd via e-mail, sms of de authenticatie app. Dit is afhankelijk van de ingestelde policy. Standaard wordt de code per e-mail verzonden.

E-mailadres invoeren

Voer de zojuist ontvangen code in het veld Verificatiecode en klik op "Code verifiëren".

Invoer verificatiecode

Vervolgens kan een wachtwoord worden ingevoerd en tot slot wordt met de knop "Maken" het account aangemaakt.

Inloggen

Vul het e-mail adres en wachtwoord in en klik op "Aanmelden".

Klik op 'Aanmelden'

Klik in het volgende scherm op "Verificatiecode verzenden".

Verificatiecode verzenden

Voer de ontvangen verficatiecode in en klik op "Doorgaan".

Klik op 'Doorgaan'