SEO (Search Engine Optimalisatie)

Gewijzigd op Di, 30 Jul om 9:54 AM

Inleiding

SEO (Search Engine Optimalisatie) zorgt ervoor dat een website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van een zoekmachine terecht komt waardoor de website beter gevonden wordt. Een zoekmachine als Google bepaalt dit aan de hand van veel factoren, zoals de content op de website. Maar ook de laadtijd van een pagina of hoelang bezoekers op de website blijven.

Voor de Swing Producten (Viewer, Mosaic, Stories en Ballroom) zijn al diverse verbeteringen doorgevoerd waardoor de betreffende applicaties beter gevonden en geindexeerd kunnen worden, dit zal uiteindelijk leiden tot meer verkeer naar je Swing versie. In deze instructie wordt toegelicht hoe je de vindbaarheid van jouw Swing versie nog verder kan verbeteren.

Metatags

Metatags bevatten informatie over de pagina of een onderdeel, deze worden meegegeven aan een zoekmachine. Je kan in Ballroom, Mosaic, Stories en Viewer een titel, omschrijving en sleutelwoorden opgeven.

Viewer

Voor Viewer ga je hiervoor binnen Studio naar Viewer > Viewer settings en kan je de titel, omschrijving en sleutelwoorden opgeven bij de velden 'Name of this Swing Viewer application', 'Description' en 'Keywords'. Per thema (rechtermuisknop > Edit) kan je ook de omschrijving en sleutelwoorden opgeven, dit kan via de velden 'Description' en 'Search tags'.

Ballroom

In Ballroom kan dit zowel voor de applicatie als geheel als voor de losse items per module (News, Faq's etc.). Voor de applicatie als geheel voer je hiervoor binnen de Ballroom settings de velden 'App title', 'Meta description' en 'Meta keywords' in. Zie de afbeelding hieronder. Per item van een module kan je de 'Keywords' en 'Meta description' aanpassen. Om de vindbaarheid te vergroten is het aan te raden om dit per item van een module op te geven. De sleutelwoorden dienen overigens wel eerst aangemaakt te zijn zodat je ze kan selecteren. Dit kan binnen het menu Structure > Keywords.

SEO settings voor Ballroom.

Mosaic en Stories

In Mosaic en Stories kan je een titel, omschrijving en sleutelwoorden opgeven binnen het menu Mosaic/Stories settings > General. Pas hiervoor de velden 'Title', 'Description' en 'Keywords' aan, zie het screenshot hieronder. De description en keywords kunnen ook per thema worden opgegeven, het is aan te raden om dit ook te doen. Pas hiervoor de velden 'Keywords' en 'Meta Description' aan binnen de het menu 'General' van de betreffende thema instellingen.

SEO settings voor Mosaic.

Tips

Bij het optimaliseren van de zoekresultaten komt veel kijken en zoekmachines houden met veel factoren rekening om de ranking van een website of applicatie te bepalen. Om ervoor te zorgen dat een Swing product hoog in de ranking eindigt, volgen hieronder een aantal tips die ervoor zorgen dat de vindbaarheid toeneemt.

Domeinnaam

De domeinnaam moet bij voorkeur matchen met de content van het Swing product en moet dus niet te generiek zijn. Een databank met indicatoren die betrekking hebben op de woningmarkt moet bij voorkeur een URL hebben zoals: woningmarkt.databank.nl. Verder is het raadzaam maximaal 1 dash “-“ in het domeinnaam te plaatsen en deze maximaal te laten bestaan uit 2 woorden.

Meta-gegevens (tags)

Titel

De titel moet zo specifiek mogelijk zijn. Vermijd 'brede' begrippen.

Description

Deze mag niet te lang zijn, ongeveer 100-140 karakters. Vertel kernachtig in 1 zin waar het Swing Product over gaat en wat je er aan hebt.

Keywords

Gebruik altijd relevante keywords en probeer niet te spammen met veel keywords om hoger in de ranking van de zoekmachine resultaten te komen. Kies bij voorkeur keywords op basis van de branding/domein van de applicatie.

Content

Specifiek voor Swing Mosaic raden we af om de naamgeving (=titel) 'dashboard' te noemen. Indien de naamgeving 'dashboard' is, wordt de URL: ../dashboard/dashboard. Afgezien van het feit dat dit niet fraai is, zal dit Mosaic minder snel vindbaar zijn omdat het niet specifiek is. Een link zoals dashboard/veiligheid is bijvoorbeeld beter; dit is specifieker.

Hoe specifieker de content, des te beter. Hoe breder de onderwerpen en thema’s, des te slechter een website of applicatie vindbaar is voor Google. Een website of applicatie over veiligheid is beter vindbaar dan een website of applicatie met een verscheidenheid aan onderwerpen.

Daarnaast is de tijd die bezoekers op je website doorbrengen bepalend voor de ranking in de zoekresultaten. Hoe langer bezoekers op je website blijven, hoe hoger je in de zoekresultaten terugkomt. Content is hiervoor cruciaal, 'Content is king'. Zorg er dus voor dat de content aansluit bij de behoeften van de gebruiker. Daardoor wordt de content beter en zal de gebruiker langer op je site blijven.

Leesbaarheid van de content is ook belangrijk, de norm is dat de website te begrijpen is voor 14-15 jarigen. Je kan hiervoor een leesbaarheidstest doen: https://www.webfx.com/tools/read-able/

Thema's

Laat de thema's uit maximaal 4-5 woorden bestaan, maar minder dan 50 karakters. Alles dat meer is, wordt afgekapt door Google.

Tekst content

Richtlijn is om in ieder geval 300 woorden per pagina te hebben aan relevante teksten. Eerste paragraaf van tekst is 100 woorden waarbij 1 to 3 keer het belangrijkste keyword voorkomt. Dit is voornamelijk relevant voor teksttegels in Stories en Mosaic.

Keywords

Te veel keywords in een tekst levert strafpunten op en wil je dus voorkomen. Het wordt aangeraden om een 'keyword density' van maximaal 2% tot 3% aan te houden. Keyword density: (aantal keer dat keyword voorkomt / totaal aantal woorden)*100%.

De plaatsing van de keywords of 'key words prominence' is ook belangrijk. Het is beter om de keywords aan het begin van een thema, description of tekst (eerste paragraaf, begin van zin) te plaatsen. Of zo vroeg mogelijk in een link.

Houd ook rekening met de 'keyword proximity'. Hoe dichter keywords bij elkaar staan in teksten, des te sneller Google hier een associatie tussen kan leggen. Dat geldt voor tegels in een Stories of Mosaic, maar ook voor teksten in zinnen.

Externe factoren

Gebruik internal linking met relevante artikelen. Zoals een nieuwsbericht in Ballroom waarbij je linkt naar een relevante pagina binnen jouw Stories of Mosaic. Beperkt het aantal links naar externe websites, maar laat externe websites wel naar jouw applicatie verwijzen indien dit relevant is. Deel ook jouw applicatie in sociale media.

Instellingen

Voor Swing Viewer, Stories en Mosaic kan je een sitemap inschakelen. Een sitemap is een pagina met alle interne links van een website en helpt zoekmachines om beter door de website te navigeren. Voor het Mosaic en Stories is deze standaard ingeschakeld (Mosaic/Stories settings > General > Create sitemap for this Mosaic/Stories). In Studio kan je de sitemap voor Viewer inschakelen (Viewer settings > Generate sitemap).

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren